به گزارش امتداد، این توافق که اواخر روز اول برگزاریِ اجلاس آب و هوایی کاپ۲۹ در آذربایجان به دست آمد، از سوی میزبانان به عنوان یک پیروزی اولیه در این مرحله از مذاکرات اقلیمی سازمان ملل مورد استقبال قرار گرفت، مذاکراتی که توسط رهبران برجسته جهان نادیده گرفته شد و پس از تهدید به عقب نشینی ایالات متحده از دیپلماسی آب و هوایی در پی پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری، تحت تاثیر قرار گرفت.
با این حال، منتقدان هشدار دادهاند که این قوانین بدون پیروی از روند درست، اجرا شده است.
«مختار بابایف»، رئیس اجلاس کاپ۲۹ با تمجید از روحیه سازش گفت: ما از این حرکت مثبت استقبال میکنیم.
این قوانین به برخی از موانع نهایی برای ایجاد سیستمی میپردازد که در آن کشورها میتوانند اعتباراتی را برای حذف یا اجتناب از آلودگی ناشی از گرمایش سیاره زمین در سایر نقاط جهان خریداری کنند – به عنوان مثال با کاشت درخت یا نجات جنگلهای بارانی – و شمارش پیشرفت به سمت اهداف انتشار گازهای گلخانهای خود.
همچنین انتظار میرود این توافق شفافیت مورد نیاز را برای تجارت انتشار گازهای گلخانهای در بازار جهانی کربن، تحت نظارت سازمان ملل فراهم کند.
به گزارش روزنامه «گاردین»، بازارهای کربن یک نیروی قطبی در سیاست آب و هوایی هستند.
حامیان میگویند کمک میکنند وجوه حیاتی را برای نجات کره زمین هدایت کنند در حالی که منتقدان به تاریخچه پروژههای متقلبانه و مضر – به ویژه در بازار داوطلبانه کربن که برخی شرکتها مشتاقانه آن را پذیرفتهاند – اشاره میکنند که اعتماد به این مفهوم را از بین برده و درخواستها برای قوانین سختگیرانهتر را برانگیخته است.
تلاش برای توافق بر سر قوانین بازار کربن یک مانع دائمی در مذاکرات سازمان ملل برای جلوگیری از گرم شدن کره زمین بوده است.
در همین حال، «ایسا مولدر»، کارشناس سیاستگذاری در گروه غیرانتفاعی Carbon Market Watch معتقد است که اتخاذ قوانین در روز اول اجلاس و بدون بحث، اعتماد به فرآیند کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل را تضعیف کرد.
«اریکا لنون»، وکیل مرکز حقوق بینالملل محیط زیست نیز گفت: ما بارها و بارها دیدهایم که چگونه بازارهای کربن آنچه را که ادعا میکنند، انجام نمیدهند.
کمک مالی بلاعوض و نه وام
برای رسیدن به اهداف معاهده پاریس، حداقل به سالانه یک میلیارد دلار بودجه نیاز است و این درخواستی است که بسیاری از کشورهای توسعهیافته در حاشیه کنفرانس آن را مطرح کردهاند و این باید در درجه اول شامل پول عمومی و به ویژه کمکهای مالی بلاعوض باشد. تا کنون اما به این صورت نبوده است.
در اصل بسیج کشورهای صنعتی ۲ سال دیرتر از زمان برنامهریزی شده انجام شده و بیش از همه در قالب وام و نه کمک مالی بلاعوض بوده است.
این مسئله باعث مقروض شدن کشورهایی میشود که از بحران آب وهوایی صدمه دیدهاند. هدف تازه باید این باشد که پرداختها، خسارات و صدمات ناشی از تغییرات اقلیمی را در بر بگیرد.
«زابینه مینینگر» از برنامه «نان برای جهان» میگوید: فقط به ساخت یک سد یا سیلبند در بنگلادش فکر کنید. تازه ما نمیدانیم که با بالاتر رفتن میانگین دما در دنیا چه اتفاقات دیگری خواهد افتاد و حتی ممکن است با طوفان بعدی، تمام سرمایهگذاریهای تا کنونی از بین برود.
به گزارش دویچهوله، در حال حاضر بنگلادش و پاکستان ۲ کشوری هستند که بیش از سایر کشورها در معرض بحرانهای اقلیمی قرار دارند. مینینگر با نام بردن از این دو کشور تاکید کرد بسیار مهم است که این کشورها هر چه سریعتر از کمکهای بلاعوض بینالمللی برخوردار شوند.
گزارش انتشار گازهای گلخانهای دفتر محیط زیست سازمان ملل این مبنا را در نظر گرفته که تا سال ۲۰۳۰ انتشار گازهای گلخانهای باید نصف شود تا اهداف معاهده پاریس بتواند برآورده شود. برنامه کنونی کشورها در حال حاضر اما به جای رسیدن به هدف کاهش ۴۲ درصدی تنها در حد ۳ درصد باقی مانده است.
بازگشت ترامپ، واقعه تلخی برای همه فعالان محیط زیستی
در این میان انتخاب مجدد دونالد ترامپ برای ریاست جمهوری آمریکا نگرانیها را افزایش داده است. ترامپ در یکی از اولین اقداماتش در دوره قبلی ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۱۷ از معاهده اقلیمی پاریس خارج شد و بحران اقلیمی را «یک شوخی» عنوان کرد.
مشاور ارشد رئیس جمهور آمریکا در امور اقلیمی گفته است که انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور واقعه تلخی برای همه فعالان محیط زیستی خواهد بود.
به گزارش بی بی سی، «جان پودستا» که در نشست سالانه سازمان ملل متحد در مورد مسائل اقلیمی (کاپ ۲۹) در باکو صحبت میکرد گفت از دید ترامپ تغییرات اقلیمی حقه و فریبی بیش نیست.
پودستا اذعان کرد آشکار است که دولت جدید ترامپ سعی خواهد کرد تا با عقبگرد، پیشرفت حاصل شده در دوران ریاست جمهوری «جو بایدن» را معکوس کند.
گزارشها همچنین حاکیست این اجلاس از ۱۱ تا ۲۲ نوامبر (۲۱ آبان تا اول آذر) در باکو در حالی برگزار میشود که تعدادی از مهمترین رهبران جهان اعلام کردهاند که در آن شرکت نمیکنند.
«شی جین پینگ»، رئیسجمهور چین، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و «اورزولا فون درلاین»، رئیس کمیسیون اروپا از جمله رهبرانی هستند که امسال در اجلاس سالانه زیست محیطی سازمان ملل شرکت نمیکنند.
همچنین این اجلاس در حالی آغاز به کار کرده است که سال ۲۰۲۴ از سوی سازمان هواشناسی سازمان ملل «گرمترین سال جهان» خوانده شده است و چشمانداز بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید هم مانع مهمی بر سر اجرای توافقات بینالمللی در زمینه محیط زیست و کاهش انتشار گازهای گلخانهای محسوب میشود.
ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود، صدها مورد از مقررات مربوط به حمایتهای زیستمحیطی را لغو کرد.