الهام السادات رضوی در گفتوگو با امتداد در خصوص روشهای مقابله با استرس، اظهار کرد: استرس، شرایط یا احساسی است که در آن فرد از لحاظ ادراکی این باور را دارد که مجموع خواستهها و انتظاراتش فراتر از منابع، امکانات و توانمندیهای در اختیار او است.
وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات مرز میان استرس و اضطراب بسیار باریک میشود، تصریح کرد: استرس میتواند محرکی برای ایجاد اضطراب، و اضطراب میتواند نشانهای بیرونی از استرس حاد باشد که علائم مختلفی مانند تنش و ناراحتی در ماهیچهها، افزایش ضربان قلب و بیخوابی ممکن است هنگام وقوع هر دوی این حالات نمود پیدا کند.
این کارشناس سلامت روان، استرس را تجربهای موقتی و اضطراب را مسئلهای دائمی درباره سلامت روحی و روانی افراد بیان کرد و افزود: استرس واکنش بدن در برابر تغییرها و چالشهاست و از نظر مدت زمان و شدت، در افراد مختلف متفاوت است.
رضوی با بیان اینکه ما از آنچه نگرانمان کرده است آگاه هستیم ولی در اضطراب از دلیل اضطراب خود (در آن لحظه) کمتر آگاه هستیم، یادآور شد: تفاوت استرس و اضطراب آن است که ما خود را در قبال استرس ناتوان نمییابیم و میتوانیم راههایی برای غلبه بر آن پیدا کنیم، اما در برابر اضطراب تفکر ما آن است که کاری از دست ما بر نمیآید و امور بر ما غلبه دارند.
این کارشناس سردرد، افزایش ضربان قلب و تنفس، عرق کردن بیش از حد، خشکی دهان، اختلالات گوارشی و خواب را نشانهها و پیامدهای منفی استرس از نظر جسمی بیان کرد و کاهش تمرکز فکر، اختلال در حافظه کوتاه مدت، تحریک پذیری، عصبانیت، افسردگی، انزوا و گوشه گیری را پیامدهای منفی استرس از نظر روانی عنوان کرد.
رضوی، آرام سازی ذهن و روان با مرور خاطرات خوب، گفتن جمله انرژی بخش به خود، انجام فعالیتهای هنری دلخواه، مراقبه، درد و دل با فرد راز نگهدار، ورزش، نوشیدن یک لیوان آب سرد و تنفس عمیق، تکنیک آرمیدگی عضلات وغیره را از جمله روشهای مقابله با استرس بیان کرد.