×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

وزارت نفت دولت چهاردهم در زمینه تولید نفت‌گاز و تحویل آن به نیروگاه‌های چه عملکردی داشته است؟

به گزارش خبرنگار امتداد، با توجه به افزایش مصرف گاز در بخش خانگی در فصل سرد سال، در نگاه نخست شاید این‌گونه به نظر برسد که دغدغه وزارت نفت در این روزها بیشتر مربوط به تولید حداکثری و پایداری شبکه گاز باشد، اما موضوعی که به‌ویژه امسال با وضوح بیشتری خود را نشان داد، نقش پررنگ وزارت نفت در تأمین انرژی لازم برای تولید برق است که این مأموریت مهم با آغاز سرما کمی سخت‌تر نیز می‌شود.  
عمده برق مصرفی در کشور را نیروگاه‌های حرارتی تولید می‌کنند که سوخت مورد نیاز آنها از طریق گاز تأمین می‌شود. با آغاز سرما و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، به‌طور طبیعی گاز کمتری در اختیار نیروگاه‌ها قرار می‌گیرد. به همین دلیل نیروگاه‌ها باید برای تأمین انرژی مورد نیاز خود از سوخت مایع (نفت‌گاز و نفت‌کوره) استفاده کنند که وظیفه تولید و تحویل آنها به نیروگاه‌ها نیز به‌عهده وزارت نفت است.
اعلام خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده در پاییز امسال سبب شد برخی منتقدان دولت چهاردهم، انگشت اتهام را به سوی وزارت نفت ببرند. در این گزارش قصد داریم فارغ از بررسی عوامل شکل‌گیری این وضع (مشکلاتی از جمله ناترازی گاز، وابستگی بیش از حد تولید برق به گاز و میعانات نفتی، همچنین عملکرد دولت سیزدهم در ذخیره‌سازی سوخت مایع)، نگاهی به عملکرد وزارت نفت دولت چهاردهم در زمینه تولید نفت‌گاز و تحویل آن به نیروگاه‌های کشور داشته باشیم.
رکورد تولید نفت‌گاز شکسته شد
بر اساس آخرین آمار ارائه‌شده از سوی وزارت نفت، میانگین تولید روزانه نفت‌گاز در دولت چهاردهم (شهریور تا آذر امسال) به حدود ۱۱۷ میلیون لیتر رسیده که این مقدار نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، حدود ۶ میلیون لیتر افزایش داشته است.  

افزایش ۵ درصدی تولید نفت‌گاز در مدت زمان کوتاهی که از دولت چهاردهم سپری شده، در حالی رقم خورده است که مقدار تولید این سوخت مایع در سه ماه اخیر، به‌طور میانگین حدود ۱۱ درصد از برنامه ابلاغی نیز بیشتر بوده است.  
برای نمونه در آذر امسال مطابق برنامه ابلاغی، تولید روزانه نفت‌گاز باید به ۱۱۱ میلیون لیتر می‌رسید که با تلاش شبانه‌روزی و حداکثری کارکنان صنعت نفت، مقدار تولید نفت‌گاز به بیش از ۱۲۴ میلیون لیتر در روز رسید. بر همین اساس می‌توان گفت مقدار تولید نفت‌گاز در این ماه نسبت به مدت مشابه پارسال نزدیک به ۱۲ درصد افزایش یافته است.

این در حالی است که در پنج‌ ماهه ابتدایی سال، مقدار تولید روزانه نفت‌گاز از برنامه ابلاغی حدود ۲.۵ درصد معادل ۳ میلیون‌ لیتر کمتر بوده است.  
مقدار تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌ها، ۲ برابر برنامه ابلاغی شد
اما برای تأمین سوخت زمستانی سال ۱۴۰۳، رکوردشکنی دولت چهاردهم در تولید نفت‌گاز به تنهایی کافی نبود و در همین مدت زمانی، رکوردهای بسیاری در زمینه تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌های کشور به ثبت رسید.
آمارها نشان می‌دهد مقدار تحویل نفت‌گاز نیروگاهی در دولت چهاردهم (شهریور تا آذر امسال) به حدود ۴ میلیارد لیتر رسیده که  نسبت به مدت مشابه پارسال (۱۴۰۲)، افزایش ۴۵ درصدی داشته است.  

در حوزه تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌ها نیز عملکرد وزارت نفت دولت چهاردهم به طرز معناداری از برنامه ابلاغی فراتر بوده است. بر همین اساس مقدار تحویل نفت‌گاز نیروگاهی در سه ماه اخیر، نزدیک به ۸۰ درصد  از برنامه ابلاغی جلوتر بوده است.  
برای نمونه مطابق برنامه ابلاغی امسال، در آذر امسال مقدار تحویل روزانه نفت‌گاز نیروگاهی، ۲۵ میلیون لیتر پیش‌بینی شده بود که با همت کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، با افزایش ۱۰۲ درصدی، به حدود ۵۱ میلیون لیتر در روز رسید.  

گفتنی است در پنج‌ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳، مقدار تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌های کشور حدود ۱.۳ میلیون لیتر در روز از برنامه ابلاغی عقب‌تر بوده است.
با تمام این اوصاف، به نظر می‌رسد افزایش تولید و تحویل نفت‌گاز به تنهایی سبب جلوگیری از اخلال در تأمین انرژی کشور نمی‌شود، کما اینکه عبور از آذر امسال و تأمین انرژی در این ماه سرد با کمک و مشارکت مردم در پویش ۲ درجه کمتر، با کمترین چالش امکان‌پذیر شد. به همین دلیل ضروری است تمام دستگاه‌های اجرایی با توجه به اسناد بالادستی نسبت به بهینه‌سازی مصرف اقدام کنند و تکالیف خود در زمینه ناترازی انرژی را به‌درستی انجام دهند.