×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

اتهام کی‌یف به اسلواکی برای راه‌اندازی جبهه دوم انرژی با کمک مسکو

به گزارش خبرگزاری رویترز، ولودیمیر زلنسکی روز شنبه (هشتم دی) رابرت فیکو، نخست‌وزیر اسلواکی، را متهم کرد که به دستور کاخ کرملین «جبهه انرژی دوم» را علیه اوکراین باز کرده است.
اسلواکی به انتقال گاز روسیه از خاک اوکراین وابسته است و تلاش‌های دیپلماتیک خود را برای حفظ این جریان از سال ۲۰۲۵ میلادی افزایش داده و در عین حال از ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین به‌دلیل پافشاری بر امتناع از تمدید قرارداد پنج‌ ساله ترانزیت گاز که پایان سال ۲۰۲۴ میلادی منقضی می‌شود انتقاد کرده است.
اسلواکی که برای خرید گاز روسیه قراردادی بلندمدت با شرکت دولتی گازپروم دارد در تلاش است مسیر ترانزیت اوکراین را حفظ کند، زیرا با خرید از جای دیگر متحمل ۲۲۰ میلیون یورو (۲۲۸.۷۳ میلیون دلار) هزینه بیشتر برای حمل‌ونقل می‌شود.
کی‌یف بارها تأکید کرده است که قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از خاک اوکراین را به‌دلیل تنش‌ها بین دو کشور ادامه نمی‌دهد.
فیکو روز ۲۹ آذر در نشست کمیسیون اروپا در بروکسل که با حضور ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین برگزار شد بر موضع تمدید قرارداد پافشاری داشت و از سویی زلنسکی هم تأکید کرد که به ترانزیت گاز روسیه ادامه نمی‌دهد.
وی روز ۳۰ آذر در آغاز یک کنفرانس خبری در براتیسلاوا بدون اشاره به جزئیات گفته بود: ما به لطف رئیس‌جمهور زلنسکی به‌وضوح با بحران گاز روبه‌رو هستیم.
نخست‌وزیر اسلواکی همچنین درباره وقوع بحران گازی به‌دلیل مخالفت اوکراین با تمدید قرارداد ترانزیت گاز روسیه از خاک خود پس از پایان مهلت قرارداد در سال ۲۰۲۴ میلادی هشدار داد.
نخست‌وزیر اسلواکی با نزدیک شدن به زمان پایان قرارداد ترانزیت گاز به اروپا از خاک اوکراین و مقابله با بحران گازی کشورش دوم دی‌ راهی مسکو و دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه شد.
فیکو روز جمعه (هفتم دی) اعلام کرد: اسلواکی در صورت توقف ترانزیت گاز از یکم ژانویه (۱۲ دی)، اسلواکی اقدام‌های متقابلی را علیه اوکراین مانند توقف تأمین برق پشتیبان در نظر خواهد گرفت.
زلنسکی در شبکه اجتماعی اکس (توئیتر پیشین) نوشت: به نظر می‌رسد پوتین به فیکو دستور داده است که «جبهه دوم انرژی» را علیه اوکراین به بهای منافع مردم اسلواکی باز کند.
اسلواکی می‌خواهد گاز روسیه را از طریق اوکراین حفظ کند و اعلام کرده است که مسیرهای جایگزین هزینه‌ها را افزایش می‌دهند و به عملیات ترانزیتی خود آسیب می‌زنند و باعث می‌شوند ۵۰۰ میلیون یورو از هزینه‌ها را از دست بدهند.
اوکراین از زمان حمله روسیه به زیرساخت انرژی و شبکه برق این کشور در اواخر سال ۲۰۲۲ که به بسیاری از ظرفیت تولید غیرهسته‌ای آسیب رسانده یا از بین برده، مجبور به واردات برق از چند همسایه خود شده است.
زلنسکی گفت: اسلواکی اکنون ۱۹ درصد از واردات برق اوکراین را به خود اختصاص داده است و اوکراین با همسایگان اتحادیه اروپا همکاری می‌کند تا عرضه برق را تقویت کند.
وی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس نوشت: اسلواکی بخشی از بازار واحد انرژی اروپاست و فیکو باید به قوانین مشترک اروپایی احترام بگذارد.
وزارت امور خارجه اوکراین در بیانیه‌ای اعلام کرد که نخست‌وزیر اسلواکی با تهدیدهای بی‌معنا برای قطع واردات برق اوکراین از پوتین حمایت می‌کند.
فیکو از زمان روی کار آمدن در سال ۲۰۲۳ یکی از مخالفان سرسخت اتحادیه اروپا با کمک نظامی به اوکراین بوده است.
نخست‌وزیر اسلواکی پس از گفت‌گو با مقام کاخ کرملین در مسکو گفت: پوتین تمایل روسیه برای ادامه تأمین گاز به اسلواکی را تایید کرده است، اگرچه این امر پس از پایان قرارداد ترانزیت در عمل غیرممکن خواهد بود.