- ۱۲ دی ۱۴۰۳
- کد خبر 1338332
به گزارش امتداد؛ چندی است که در ایران پرداختهای غیرتماسی به صورت عملیاتی درآمدهاند، پرداختهایی تحت عنوان پروژه “کهربا” از سوی بانک مرکزی که شرکت کارت اعتباری ایرانکیش به عنوان یکی از پیشتازان چنین پرداختی در کشور قلمداد شده و اولین بار این خواست بانک مرکزی را از طریق اپلیکیشن “پات لایف” خود و اتصال این اپلیکیشن از طریق NFC به دستگاههای کارتخوانی که مجهز به این فناوری بودند، محقق کرد. این اپلیکیشن امکان خرید و پرداخت را تنها با نزدیک کردن گوشی موبایل به دستگاه کارتخوان میسر ساخت.
همین نوع پرداخت غیرتماسی بود که در ادامه امکان ایجاد شبکه میر-شتاب را برای دریافت پول به صورت روبل از طریق خودپردازهای روسیه دارای NFC را نیز برای ایرانیان در روسیه فراهم کرد. اتفاقی که بناست برای تبادل مالی و خرید و دریافت پول بدون دردسر در دو کشور روی دستگاههای POS (در کنار خودپردازها) روسیه و ایران نیز گسترش یابد.
به صورت کلی تکنولوژیهای متفاوتی، پرداختهای غیرتماسی را شکل میدهند. معروفترین آنها همانطور که گفتیم در کشور ما ایجاد شده و آن پرداخت مبتنی بر NFC یعنی پرداخت از طریق ارتباط میدان نزدیک است. تکنولوژی که امکان تبادل اطلاعات بین دو دستگاه نزدیک به هم را فراهم میاورد و به کاربران اجازه میدهد تا با نزدیک کردن کارت، گوشی هوشمند و سایر وسایل مجهز به NFC به دستگاه پذیرنده، پرداخت خود را انجام دهند و همانطور که پیش از این گفتیم اپلیکیشن “پاتلایف” بانی این نوع پرداخت در ایران شد.
البته تکنولوژیهای دیگری نیز درحوزه پرداخت غیر تماسی موجودند. مانند Rfid (Radio-frequency identification )که تکنولوژی شناسایی با امواج رادیویی است و بعضا در پرداختهای غیر تماسی استفاده میشود. این تکنولوژی از امواج رادیویی برای انتقال اطلاعات بین کارتها و دستگاههای پذیرنده استفاده میکند.
پرداخت های موبایلی نیز یکی دیگر از تکنولوژیهای پیشرو در حوزه پرداخت های غیرتماسی هستند. همانطور که پیشتر اپلیکیشن هایی مانند “گوگل پی”، “اپل پی” به کاربران امکان میدادند تا با استفاده از گوشیهای هوشمند خود به صورت بدون تماس پرداخت کنند، امروز “پات لایف” این کار را در کشور انجام میدهد.
یا اگر کیف پولهای دیجیتال جهانی، مانندpaypal به کاربران این شرایط را ایجاب میکنند که اطلاعات کارتهای بانکی خود را ذخیره کنند و به راحتی و با یک لمس، پرداخت را انجام دهند، اپلیکیشن”پات لایف” نیز این ساز و کار را ایجاد کرده تا شما کارتهای بانکی خود را در این نرم افزار ذخیره کنید و پرداخت غیر تماسیتان را انجام دهید؛ یا با شارژ کیف پول این نرم افزار و انتخاب گزینه ریال دیجیتال این نوع پرداخت را از طریق ریال دیجیتال تجربه کنید.
مزایای پرداختهای بدون تماس
سرعت و کارایی: یکی از بزرگترین مزایای پرداخت بدون تماس، سرعت بالای آنهاست. کاربران تنها با نزدیک کردن ابزار دارای این قابلیتها (مانند NFC) میتوانند پرداخت خود را انجام دهند که این باعث کاهش زمان انتظار میشود.
سهولت استفاده: پرداختهای بدون تماس، نیاز به وارد کردن رمز یا امضاء در هر پرداخت ندارند که این باعث سهولت استفاده و راحتی بیشتر کاربران میشود.
امنیت بیشتر: پرداخت های بدون تماس اغلب از تکنولوژی های امنیتی پیشرفته مانند رمزنگاری داده ها و تایید هویت استفاده میکنند. این تکنولوژیها باعث کاهش خطر کلاهبرداری و سرقت اطلاعات میشود.
بهداشت: با توجه به شیوع بیماریها و لزوم رعایت بیشتر نکات بهداشتی، پرداختهای بدون تماس باعث کاهش تماس فیزیکی با دستگاههای پرداخت و کارتخوانها میشوند و بهداشت بهتری را در امر پرداخت فراهم میکنند.
برخی چالشها
پرداختهای غیر تماسی البته چالشهایی نیز با خود به همراه دارند، مانند هزینههای اجرایی، راه اندازی و اجرای سیستمهای پرداخت غیرتماسی که ممکن است هزینه بر باشند. نیاز به دستگاههای پذیرنده خاص و زیرساختهای مناسب، میتواندچالشی برای کسب و کارها قلمداد شوند.
هرچند که ایرانکیش در کشور بسیاری از چالشهای فنی را در این زمینه رفع کرده است، اما فراگیرشدن این نوع پرداخت، مستلزم صرف زمان و هزینه است.
پذیرش عمومی یکی دیگر از عمده چالشها دراین نوع پرداختستها است. بیشتر کاربران و کسب و کارهای ایرانی با چنین تکنولوژی آشنا نیستند و نسبت به استفاده از آن ممانعت دارند که آموزش و تبلیغات موثر برای افزایش اقبال عمومی در این امر ضروری به نظر میرسد.
با وجود تکنولوژیهای امنیتی پیشرفته همواره موارد غیر قابل پیش بینی نیز وجود دارند. گاهی اوقات ممکن است مشکلات فنی عمومی باعث عدم اتصال به شبکه شود، یا خرابی دستگاههای پرداخت که دارای این قابلیت هستند وجود داشته باشد. اما یکی از عمده چالشهای موجود درکشور نیاز به وجود دستگاه های بیشتر POS و خودپرداز که دارای قابلیت NFC بوده و امکان اتصال دارند، به شمار میآید.
لازم به ذکر است؛ که اپلیکیشن پاتلایف ایرانکیش، امکان اتصال به دستگاههای استاندارد دارای این قابلیت از سوی بانکهای مختلف را دارد اما در حال حاضر نبود دستگاههای POS و خودپرداز کافی دراین زمینه میتواند یکی از چالشهای همه گیر شدن استفاده از این نوع پرداخت قلمداد شود.
انتهای پیام/
https://emtedadnews.com/?p=1338332