- ۱۵ دی ۱۴۰۳
- کد خبر 1338949
به گزارش خبرنگار امتداد تهران بیشترین کاخ موزههای کشور را در خود جای داده و کاخ موزه گلستان هم واقع در میدان پانزده خرداد یکی از آنها است.
این کاخ که از ارگ تاریخی تهران به جای مانده است، ۲۰۰ سال قدمت دارد. قدمت ارگ تهران که محدوده آن از شمال به خیابان امام خمینی(ره) از غرب به خیابان خیام از شرق به خیابان ناصرخسرو و از جنوب به خیابان پانزده خرداد و میدان ارگ فعلی محدود میشد به دوران صفویه باز میگردد که امروزه اثری از بناهای این ارگ جز کاخ گلستان موجود نیست. فرصت دیدار از این مجموعه نفیس تاریخی را هیچ گاه از دست ندهید حتی اگر برای بار چندم باشد.
بخشهای مختلف کاخ گلستان عبارتند از ایوان تخت مرمر، خلوت کریمخانی، تالار سلام، تالار آیینه، تالار سفرهخانه، تالار برلیان، عمارت خوابگاه، کاخ شمسالعماره، عمارت بادگیر، تالار الماس، کاخ ابیض و چادرخانه. اتاق موزه در این کاخ به سال ۱۲۹۰ توسط ناصرالدین شاه و پس از سفر به اروپا و دیدن موزهها و گالریهای بزرگ غربی بنا شد تا اشیاء نفیس را در آن نگهداری کنند هر چند آنچه شما امروز در این اتاق میبینید در سال ۱۳۴۵ به این شکل تغییر یافته است. نگارخانه هم بخشی از حوض خانه طبقه زیرین تالار سلام است که برای ارائه آثار نقاشی هنرمندان ایران در دوره قاجاریه اختصاص یافته است. شما میتوانید آثار نقاشیهای استاد کمالالملک را هم در این محل ببینید.
ایوان تخت مرمر هم با ۶۵ قطعه مرمر در اندازههای مختلف از دیدنیهای پرشمار کاخ گلستان محسوب میشود، اما اگر نقاشی مشهور کمالالملک را که از تالار آیینه با تمام جزئیات آن ترسیم کرده دیده باشید و آنگاه به این تالار قدم بگذارید خواهید فهمید که چرا کمالالملک در بین نقاشان ایرانی تا این حد معروف و بزرگ است.
حسین قادری یکی از بازدید کنندگان موزه و شهروندان محله پانزده خرداد در گفتگو با خبرنگار امتداد گفت: این مکان همه روزه بازدیدکنندگان زیادی دارد، در صورت بازدید از کاخ گلستان، فرصت دیدار از تالار عاج را هم خواهید یافت این تالار در زمان ناصرالدین شاه برای نگهداری هدایای خارجی استفاده شد. تزیینات گچبری و نقاشی تالار بسیار جذاب و شبیه به بناهای دوره زندیه است بی اغراق نیست اگر بگویم مجموعه کاخ گلستان به تنهائی به اندازه همه اماکن گردشگری یک شهر، زیبائی و دیدنیهای تاریخی دارد.
عمارت بادگیر هم یکی دیگر از این دیدنیها این کاخ است، تالار این عمارت دارای نقاشی و آیینهکاریهای جذابی است. اما وجه تسمیه این عمارت به دلیل چهار بادگیر بلندی است که با کاشیهای آبی، سیاه، زرد، معرق و قبههای زرین تزیین شده است. اگر اسم کاخ ابیض را هم شنیده باشید با رفتن به مجموعه کاخ گلستان این بنای زیبا را نیز خواهید دید که با الهام از بناهای اروپائی دوران ساخته شده و دارای نمانی سفیدرنگ با گچبری است که همین موضوع دلیل نام گذاری آن هم هست.
موزه مردمشناسی هم که در سال ۱۳۱۴ در فضائی کوچک و با آثار اندکی شکل گرفت به سال ۱۳۴۷ به کاخ گلستان تغییر مکان داده شد. این موزه دارای بنایی دو طبقه و در برگیرنده صحنههایی از زندگی واقعی و آداب و رسوم مردم گذشته است، اما در ضلع شرقی مجموعه کاخ گلستان عمارتی پنج طبقه موسوم به شمسالعماره را میبینید که طبقه چهارم و پنجم آن به صورت دو برج مجزا از هم قرار دارد.
در واقع ناصرالدین شاه پس از نخستین سفر خود به اروپا و تحت تاثیر ساختمانهای بلند فرنگی به فکر احداث بنایی مرتفع در تهران افتاد. این بنا از لحاظ نقشه و نیز تنوع تزیینات داخلی آن و حتی شکل ظاهری بینظیر و نمونهای کامل از معماری و هنر تزیینات داخلی ایران است.
نقشه این بنا از دوستعلیخان معیرالممالک و معماری آن هم از استاد علیمحمد کاشی است. حتی اگر شما یک گردشگر نباشید به عنوان یک ساکن شهر تهران پیشنهاد میکنیم هر موقع از دشواریهای زندگی در این کلان شهر خسته شدید به نزدیکترین ایستگاه مترو رفته در ایستگاه پانزده خرداد پیاده شوید و سری به مجموعه بینظیر کاخ گلستان بزنید.
در این صورت به فاصله چند دقیقه از هر کجای تهران که باشید در حال و هوای تاریخ معماری فرهنگ و هنر ایران قرار خواهید گرفت و مسحور این همه زیبایی جذابیت و شکوه میشوید.
آنگاه پس از پایان بازدید آرامشی خواهید یافت که نمیتوان آن را با کلمات توصیف کرد. باید رفت و دید؟ این اثر در سال ۱۳۳۴ به شماره ۴۱۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
انتهای خبر/خ