- ۲۵ دی ۱۴۰۳
- کد خبر 1342395
به گزارش امتداد به مناسبت روز پدر، کارگاه شبهای پروانهای در در تالار امام علی (ع) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی زیر نظر ناصر پروانی؛ شاعر و نویسنده حوزه ادبیات برگزار شد.
دراین کارگاه ناصر پروانی به شرح وتوضیح صنعت ایهام پرداخت. به مناسبت میلاد امام علی (ع) به موضوعاتی، چون قدردانی مقام پدر و اهمیت جایگاه خانواده اشاره شد.
پروانی در ابتدای جلسه ضمن تبریک روز پدر و خیرمقدم به حاضرین بیان داشتند قدر پدر و مادرها را بدانید، تا زمانیکه روی گوشی شما شماره پدر و مادر میافتد خوشبخت هستید.
وی مطرح کرد: درکتاب کمی بیشعور باشیم مینویسم ما هر لحظه در مقصد هستیم باید از مسیر لذت ببریم. از لحظهای که در آن زندگی میکنید بهره و لذت ببرید.
در ادامه او گفت: خانواده به مثابه برج مراقبت است هرچقدر هواپیما اوج بگیرید، هر چقدر شما پیشرفت کنید، اگر ارتباط با برج مراقبت قطع شود باختید، ایشان تأکید داشتند ارتباط خودتان را با برج مراقبت که همان پدرو مادر است قطع نکنید؛ و ارتباط بین اطرافیان را حفظ کنیم.
سپس در مورد اهمیت مطالعه و کتابی که هماکنون در دست مخاطبین است سوالاتی مطرح شد.
وی در ادامه به توضیح و تشریح صنعت ایهام پرداخت و گفت: صنعت ایهام یک واژه است با حداقل دو معنی که یکی نزدیک به ذهن و دیگری دور از ذهن. مقصود شاعر گاه معنی دور مثل داستان تاریخی یا موضوعی بین دو نفر یا ضربالمثل و گاه معنی نزدیک است. در ایهام، واژه یا عبارت آنگونه است که ذهن بر سر دوراهی قرار میگیرد بین داستان اصلی و داستان گذشته تاریخی و یا میان نفرات یا ضربالمثل و نمیتواند در یک لحظه یکی از دو معنی را انتخاب کند. گرچه دریافتن اینکه کدام معنی اصلی است و کدام فرعی، بسته به رابطه کل کلمات مصرع یا بیت با کلمه دارای ایهام است. البته در بعضی اشعار هر دو معنی قابل قبول است. این انتخاب، کاری آسان نیست و این حالت روانی عموماً باعث التذاذ ادبی میشود.
زمانی خواننده میتواند آرایه ایهام را دریابد که از معانی مختلف واژهها و عبارات آگاه باشد. ایهام از مهمترین آرایههای ادبی بهکار رفته در شعر حافظ است. همچنین ایشان بیان داشت دو نوع ایهام وجود دارد ایهام تداعی و ایهام تضاد ایهام تداعی در این نوع ایهام شاعر با آوردن لغاتی که دارای چند تلفظ یا چند املا هستند، سعی در برقراری تناسب با سایر لغات و مفاهیم موجود در بیت را دارد. ایهام تضاد که شاعر دو کلمه را در بیت طوری به کار میبرد که خواننده در بدایت امر تصور کند میان آنها تضاد وجود دارد ولی درپس معنا و مفهوم مدنظر شاعر برخلاف تصور اولیه خواننده، نوعی تناسب و هممعنایی به سبب معانی متفاوت یک واژه پدید آید. در این جلسه علاوه بر بحث در زمینه صنعت ایهام به ویژگیهای قصیده و تفاوت آن با غزل و ردیف و قافیه پرداخت.
درخلال برنامه عماد فرزانه از دانشجویان انجمن اسلامی ۱۳۴۸ به مدح اهل بیت پرداخت. این جلسه همانند تمام جلسات شبهای شعر ناصر پروانی با حضور شعرا و دانشجویان برگزارگردید و دکترمحمود خدادوست، دکتر محمدرستمینژاد، دکتر مطهره عابدینی، دکتر ایمان وکیلزاده و جناب آقای کریمی ازجمله مدیران دانشگاهی بودند که در این محفل حضور داشتند. /
https://emtedadnews.com/?p=1342395