×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

برخی مسیرهای افزایش «همبستگی اجتماعی»

به گزارش امتداد، همبستگی اجتماعی مفهومی مهم در علوم‌اجتماعی است که بر اساس گفته جامعه‌شناسان به پیوندها، روابط و تعاملات موجود میان افراد و گروه‌های یک جامعه اشاره دارد و بر پایه حس تعلق، اعتماد متقابل، همکاری و ارزش مشترک استوار است. همبستگی اجتماعی نشان دهنده میزان انسجام یک جامعه و میزان اهمیت آنان به منافع جمعی است. اعتماد اجتماعی، همکاری اجتماعی، احساس تعلق و ارزش‌های مشترک از شاخصه‌های مهم این مفهوم است.
لزوم افزایش اعتماد اجتماعی 
ارتقای شفافیت و پاسخگویی دولت و نهادهای عمومی در عملکرد خود باعث افزایش اعتماد در جامعه می‌شود. همچنین یکی موانع اعتماد عمومی در جامعه فساد اداری و مالی است که اعتماد مردم را خدشه‌دار می‌کند. مبارزه با فساد از جمله اقداماتی است که می‌تواند اعتماد اجتماعی را افزایش دهد. ترویج فرهنگ صداقت و امانت‌داری و ایجاد بستر مشارکت مدنی به صورت فعالانه می‌تواند احساس تعلق و اعتماد را به جامعه بازگرداند.
کاهش شکاف طبقاتی، اقدامی در راستای همبستگی اجتماعی
اتخاذ سیاست‌هایی که ثروت را به صورت عادلانه توزیع می‌کند، ایجاد فرصت‌های برابر برای همه افراد جامعه فارغ از جنسیت، نژاد و مذهب، همچنین حمایت از اقشار آسیب پذیر با ارائه خدمات حمایتی و اجتماعی نیز از جمله اقداماتی که می‌تواند شکاف طبقاتی را کاهش دهد. پژوهشگران علوم‌اجتماعی برای کاهش نابرابری‌ها به توسعه آموزش و پرورش و دسترسی برابر به آموزش با کیفیت برای همه افراد، تاکید دارند که این عوامل خود می‌تواند همبستگی اجتماعی را افزایش دهد.
لزوم رواج فرهنگ مدارا و گفت‌وگوی سازنده در جامعه 
فرهنگ گفتگو و مدارا، مردم را تشویق به شنیدن دیدگاه‌های مخالف می‌کند و می‌توان با کمک رسانه‌ها فضای گفت‌وگوی سازنده را در کشور ایجاد کرد تا اختلافات و تنش‌ها به حداقل برسد. وجود سازمان‌های مردم نهاد و نهادهای مدنی می‌تواند مسیری برای ایجاد فضای گفت‌وگو و تعامل باشد. محققان علوم‌اجتماعی می‌گویند باید ارزش‌های مشترک جامعه را شناخت و بر ترویج این ارزش‌ها تاکید ورزید، زیرا می‌تواند همبستگی را در جامعه افزایش دهد.
بهبود وضعیت اقتصادی مردم، اولویت است
همچنین ایجاد فرصت‌های شغلی برای جوانان و سایر افراد جامعه، کنترل تورم و افزایش قدرت خرید مردم، حمایت از کسب‌وکارهای کوچک و متوسط که به ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی منجر شود، می‌تواند تاثیر بسزایی بر وضعیت اجتماعی به ویژه مسئله همبستگی اجتماعی داشته باشد.
مهارت‌های زندگی آموزش داده شود
در فرهنگ ایرانیان ارزش‌های سنتی مهمی وجود دارند که برای حفظ آن باید کوشا بود. خانواده‌دوستی، احترام به بزرگترها، مهمان‌نوازی و کمک به نیازمندان از جمله آدابی است که به افزایش همبستگی اجتماعی کمک می‌کند. در سبک زندگی مدرن بسیار بر فردگرایی تاکید شده است، باید کوشید تا اهمیت حفظ منافع جمعی در جامعه نهادینه شود. آموزش مهارت‌های زندگی مانند مدیریت استرس، حل مسئله و ارتباط مؤثر، می‌تواند به افزایش سلامت روانی و اجتماعی افراد کمک کند و ارتباطات اجتماعی موثر بسازد.
ساخت جامعه‌ای عادلانه ضروری است
جامعه‌شناسان بر این باورند مقابله با هرگونه تبعیض در قوانین و مقررات و همچنین در رفتار افراد جامعه، از جمله اقدامات ضروری برای ایجاد جامعه‌ای عادلانه در راستای گسترش همبستگی است. همچنین توانمندسازی گروه‌های آسیب‌پذیر جامعه از طریق آموزش، اشتغال و خدمات اجتماعی، می‌تواند به رفع نابرابری‌ها کمک کند.
رسانه‌ها، نهادی برای ترویج فرهنگ همبستگی و همدلی
از رسانه‌ها برای ترویج فرهنگ همبستگی و همدلی، مبارزه با نفرت‌پراکنی و تبعیض، افزایش آگاهی عمومی با ارائه اطلاعات دقیق و معتبر باید کمک گرفت. باید توجه کرد که اقداماتی از سوی جامعه‌شناسان و پژوهشگران علوم‌اجتماعی بیان شد، نیازمند همکاری و مشارکت همه افراد جامعه، رسانه‌ها، سازمان‌های مردم‌نهاد، نهادهای دولتی و بخش خصوصی است تا بتوان میزان همبستگی اجتماعی را در جامعه افزایش داد.