به گزارش به گزارش امتداد، «مجید تختروانچی» معاون وزیر خارجه کشورمان گفت اقدامات ایران و عربستان الگوی موفقی از همکاری دوجانبه و چند جانبه در چارچوب توسعه صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی است.
وی در حاشیه سفر به ریاض که طی آن با «ولید الخریجی» معاون وزیر خارجه سعودی درباره گسترش روابط دوجانبه در زمینههای مختلف و نیز آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی رایزنی کرد، در گفتوگو با روزنامه الشرق الاوسط بر تداوم توسعه همکاری میان ۲ کشور در زمینههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی، تجاری و کنسولی بر اساس پیوندهای تاریخی و فرهنگی و اصل حسن همجواری تاکید کرد.
طبق بیانیه منتشر شده از سوی وزارت خارجه عربستان در پی برگزاری دومین نشست کمیته سه جانبه مشترک عربستان، چین و ایران برای پیگیری «توافق پکن» در ریاض، پایتخت عربستان، ریاض و تهران از نقش مثبت و مستمر جمهوری خلق چین و اهمیت حمایت و پیگیری آن در اجرای توافق پکن استقبال کردند.
معاون وزیر خارجه گفت: دو طرف به تبادل دیدگاههای مختلف برای شروع جدی و عملی همکاری مشترک پرداختند. او نشست کمیته سه جانبه در ریاض را فرصت ارزشمندی برای روابط مستمر و مثبت میان ایران، عربستان و چین توصیف کرد.
تختروانچی که پیش از این به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل و عضو تیم مذاکره کننده هستهای ایران با گروه ۱+۵ فعالیت کرده است اظهار داشت فضای نشستها «دوستانه و شفاف» بود و سه کشور به تبادل آرا و مذاکره درباره موضوعات مورد علاقه پرداختند و بر تداوم این روند مثبت و آینده نگرانه تاکید کردند.
وی دیدارهای هیئت ایرانی با میزبان سعودی و طرف چینی را «دوستانه و سازنده» توصیف کرد که طی آنها به موضوعات همکاری ۲ جانبه و سه جانبه و نیز بررسی روابط در طول سال گذشته پرداخته شد.
دوطرف ایرانی و سعودی کمی بعد از برگزاری دومین نشست کمیته سه جانبه مشترک عربستان، چین و ایران برای پیگیری توافق پکن در ریاض که به ریاست ولید الخریجی، معاون وزیر خارجه عربستان و با مشارکت هیئت چینی به ریاست «دنگ لی» معاون وزیر خارجه چین و هیئت ایرانی به ریاست مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه برگزار شد، بر تعهد خود به اجرای کلیه بندهای توافق پکن و تداوم تلاش برای تقویت روابط حسن همجواری میان ۲ کشور از طریق پایبندی به منشور سازمان ملل، منشور سازمان همکاری اسلامی و قانون بینالمللی از جمله پایبندی به حاکمیت، استقلال و امنیت کشورها تاکید کردند.
همچنین چین آمادگی خود را برای تداوم حمایت و تشویق اقدامات عربستان و ایران به منظور حرکت به سمت توسعه روابط در زمینههای مختلف اعلام کرد.
سه کشور از پیشرفت مستمر در روابط ایران و عربستان و فرصتهایی که برای ارتباط مستقیم میان ۲ کشور در همه سطوح فراهم میکند، استقبال کردند.
این کشورها همچنین به اهمیت گسترده این تماسها، نشستها و دیدارهای متقابل میان مقامات ارشد ۲ کشور در سایه تنشهای کنونی در منطقه اشاره کردند که تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان است.
شرکت کنندگان همچنین از پیشرفت حاصل شده در خدمات کنسولگری میان ۲ کشور استقبال کردند که باعث شد طی ۱۰ ماه نخست سال جاری میلادی بیش از ۸۷ هزار حاجی ایرانی فریضه حج تمتع و بیش از ۵۲ هزار ایرانی عمره را به سهولت و در امنیت به جا آورند.
دوطرف آمادگی خود را برای امضای موافقتنامه اجتناب از مالیات مضاعف اعلام کردند. همچنین سه کشور خواهان توسعه همکاری در زمینههای مختلف شامل اقتصادی و سیاسی شدند.
سه کشور توقف فوری تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه فلسطین و لبنان را خواستار شدند و حمله رژیم اسرائیل و نقض حاکمیت و تمامیت ارضی ایران را محکوم کردند. آنها همچنین خواهان تداوم ارسال کمکهای بشردوستانه و امدادی به فلسطین و لبنان شدند و نسبت به تداوم چرخه خشونت و تشدید تنش که تهدید جدی برای امنیت منطقه و جهان و نیز امنیت دریایی به شمار میرود، هشدار دادند.
همچنین درباره مسئله یمن، سه کشور مجدداً بر حمایت خود از راهکار سیاسی فراگیر در یمن مطابق با اصول شناخته شده بینالمللی و تحت نظارت سازمان ملل تاکید کردند.
نخستین نشست کمیته سه جانبه مشترک عربستان، چین و ایران ماه دسامبر سال گذشته در پکن، پایتخت چین به کار خود پایان داد و طی آن شرکت کنندگان بر تداوم برگزاری نشستهای کمیته سه جانبه مشترک تاکید کردند.
طی ماههای گذشته، عربستان و ایران از طریق بازگشایی سفارتخانههای ۲ کشور و توافق بر سر گسترش همکاری در همه زمینهها از جمله امنیتی و اقتصادی گامهایی را به سمت توسعه روابط و اجرای توافق پکن برداشتند.
ایران در ششم ژوئیه گذشته سفارت خود در ریاض را بعد از هفت سال بازگشایی کرد.
«علی رضا بیگدلی»، معاون کنسولی وقت وزارت امور خارجه گفت: ما این روز را در تاریخ روابط ایران و عربستان مهم میدانیم و مطمئنیم که همکاریها به اوج خود باز خواهد گشت. با بازگشت روابط ایران و عربستان، صفحه جدیدی در روابط دوجانبه و منطقهای به سوی همکاری و همگرایی بیشتر جهت دستیابی به ثبات، رفاه و توسعه شاهد خواهیم بود.