×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

مشکل اصلی ناترازی، مدیریتی است نه انرژی

به گزارش امتداد به نقل از ایرنا، محمدباقر قالیباف عصر امروز (یکشنبه، ۱۶ دی) در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با حضور وزیران نفت و نیرو اظهار کرد: موضوع ناترازی انرژی چندین سال تکرار می‌شود، به نظرم موضوع مبهمی در این حوزه وجود ندارد و همه اطلاعات دقیق در این باره داریم و مشکل و مسئله را می‌شناسیم.
وی با بیان اینکه از این دست به آن دست دادن مسئله ناترازی انرژی سبب حل آن نمی‌شود، اضافه کرد: نیازمند طرح اقدام مشخص و روشنی هستیم تا بتوانیم در این باره کاری انجام دهیم و در این بخش دولت، مجلس و مردم برای همراهی مسئول هستند.
رئیس مجلس با اشاره به اینکه مردم همیشه در انجام امور از مسئولان پیشگام‌تر بودند، گفت: به‌عنوان نمونه رئیس جمهوری از مردم خواست، ۲ درجه گرمایش خانه‌های خود را کاهش دهند که همه این کار را انجام دادند و ۴۰ تا ۴۵ میلیون مترمکعب گاز صرفه‌جویی شد.
قالیباف با انتقاد از دمای هوای سالن محل برگزاری نشست کمیسیون انرژی عنوان کرد: دمای این سالن به قدری بالا بود که دقایقی پیش پنجره را باز کردند؛ این یعنی ما خودمان در کمیسیون انرژی مجلس به همراه وزرای انرژی نشسته‌ایم اما نمی‌توانیم مدیریت انرژی این ساختمان و مجموعه را انجام دهیم.
وی با بیان اینکه باید بپذیریم که ما ناترازی انرژی نداریم، بلکه ناترازی مدیریتی داریم و تا این ناترازی را حل نکنیم، هرگز نمی‌توانیم ناترازی انرژی را حل کنیم، افزود: موضوع انرژی بزرگترین، مهم‌ترین و اثرگذارترین پیشران توسعه کشور است و اگر در شرایط امروز بخواهیم از یک پیشران برای توسعه کشور استفاده کنیم تا بتوانیم در کمترین زمان به رشد خوبی برسیم، بدون شک آن پیشران، انرژی است، اما متاسفانه امروز این فرصت تبدیل به یک چالش برای ما شده است.
نیازمند یک نهاد برای انرژی در کشور هستیم
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه حداقل من از سال ۸۰ تا امروز در جریان هستم که یک اشکال نهادی در حوزه انرژی در کشور چه در تولید و چه در مصرف وجود دارد که این موضوع سبب شده ما در سیاست گذاری نیز دچار اشتباه شویم، ادامه داد: امروز در دنیا برای ۹ درصد از تولید انرژی از گاز استفاده می‌شود اما ما ۹۰ درصد کل تولید انرژی برق‌مان از گاز است یعنی ما ۳۰ درصد گاز کشور را می‌دهیم تا ۹۰ درصد برق کشور را تولید کنیم.
قالیباف افزود: در اینجا باید از خودمان سوال کنیم که دنیا اشتباه می‌کند یا ما؟ بنابراین هم در سیاستگذاری دچار اشکال هستیم و هم در حوزه اقدام، در نتیجه آنچه که امروز با آن مواجه هستیم به دلیل مدیریت است و ربطی به انرژی، گاز و بنزین که نعمت‌های خدادادی هستند ندارد. حکمرانی انرژی ما دچار اشکال است و از سال ۸۰ مشخص بود که ما نیازمند یک نهاد برای انرژی در کشور هستیم.
وی با تأکید بر لزوم هم فکری مراکز تحقیقاتی نهادهای مختلف با وزارتخانه‌ها و مجلس گفت: من مشاهده می‌کنم که وزرا عملاً کمترین فرصت را برای انجام کارها و برنامه‌های خود دارند، چرا که یا باید به استان‌ها سفر کنند یا اینکه به کمیسیون‌های مجلس بیایند و یا در نشست دولت حاضر شوند و مشخص نیست که چه زمانی می‌خواهند بر سازمان خود مدیریت کنند. حتماً خود دولت تدبیری در این خصوص انجام داده است اما ما نیز باید در مجلس به سهم خودمان با وزرا همراهی کنیم.
حل مشکل ناترازی از طریق صرفه‌جویی
رئیس مجلس شورای اسلامی به بحران گاز اشاره کرد و گفت: با توجه به بحران گازی که در آن قرار داریم و همچنین آغاز افزایش مصرف برق در اواخر سال به دلیل گرما در مناطق جنوبی کشور، خواهشم این است که اتاق مرکز و قرارگاهی حتماً از سطوح مسئول بالای وزارتخانه‌های نفت و نیرو و همچنین کمیسیون انرژی تشکیل شود و این قرارگاه به صورت شبانه روزی فعالیت کند.
قالیباف با بیان اینکه حل مشکلات ناترازی در انرژی با مشخص شدن تولید و مصرف و انجام اقدامات در جهت کاهش مصرف برطرف می‌شود، اظهار کرد: حل مشکل ناترازی از طریق صرفه‌جویی، مقدمه‌ای است بر اینکه بهره‌وری را اصلاح کنیم. امروز ما از فرهنگ‌سازی و کاهش مصرف حرف می‌زنیم اما آنچه که در حقیقت باید اتفاق بیفتد این است که بهره‌وری اصلاح شود، در آن زمان است که فرصت کسب ثروت و امکان مادی و رشد فراهم می‌شود.
وی با اشاره به اقدام‌های انجام شده برای جلوگیری از قاچاق سوخت گفت: در آینده نزدیک خواهید دید که با پیگیری‌هایی که در حوزه اقدامات سلبی انجام داده‌ایم، به شدت حجم قاچاقی که انجام می‌شود کاهش می‌یابد؛ ما در این کار تعارفی نداریم.
برای اجرای برنامه توسعه هفتم رودربایستی نداریم
رئیس مجلس شورای اسلامی به سند بالادستی برنامه هفتم توسعه اشاره کرد و گفت: ما در اجرای برنامه توسعه هفتم با کسی رودربایستی نداریم و وفاقی که از آن صحبت می‌کنیم در اجرای همین برنامه است؛ وفاق اجرای سیاست‌های کلان و ابلاغی است که رهبری ابلاغ کرده‌اند و آقای رئیس جمهوری نیز دقیقاً بر این موضوع تأکید کرده‌اند؛ ما نمی‌گوییم که برنامه هفتم بدون عیب و ایراد است حتماً اشکالی دارد اما هر کجا که اشکالی وجود داشت و حرف منطقی مطرح شد من قول می‌دهم به همه دوستانمان در دولت که ظرف دو هفته آن اشکال را در مجلس برطرف کنیم.
قالیباف با تأکید بر لزوم حل و فصل ناترازی مدیریتی گفت: در نشست روز گذشته سران قوا که افزون بر سه رئیس قوه، برخی کارشناسان و وزیران حضور داشتند نقشه قطعی شده ناترازی انرژی را نهایی کردیم و فقط یک تصمیم باقی مانده است که آن تصمیم مربوط به نشست سه رئیس قوه می‌شد، ما حتماً ظرف ۱۰ روز آینده این تصمیم را قطعی می‌کنیم و دولت نیز  مصمم است که سازمان بهینه‌سازی با همه ملاحظاتی که مطرح شده است، تشکیل دهد.
وی ادامه داد: یکی از موضوعات مهمی که در بهینه‌سازی سوخت دنبال می‌کنیم موضوع مربوط به هوشمندسازی است؛ اگر هوشمندسازی را انجام دهیم این قول را می‌دهم که ۷۰ الی ۸۰ درصد از ۳۰ میلیون لیتری که روزانه هدر می‌رود، در همان دو ماه اول متوقف می‌شود و به اقدام سلبی نیز نیاز نخواهد داشت. در نشست روز گذشته جمع‌بندی نهایی بر این بود که همه اعم از سازمان برنامه و بودجه، وزارت نفت، وزارت نیرو و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شدند تا برنامه اجرایی کار را پیش ببرد.
خودمان، خودمان را تحریم کردیم
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «حوزه انرژی حتماً نیازمند یک بسته است» عنوان کرد: البته از دید من با سندی که روز گذشته به تصویب نشست سران قوا رسیده است، دیگر کسی نباید پیشنهاد جدید و نویی مطرح کند بلکه باید آنچه را که دست یافته‌ایم را عملی کنیم و اگر اشکالی هم وجود دارد باید در اجرا مشخص شود؛ اینکه مجدداً کار را متوقف کنیم و نشست برگزار کنیم قابل قبول نیست
قالیباف در پایان با اشاره به اینکه امروز ۳۱ درصد برق دنیا با زغالسنگ تأمین می‌شود اما ما خودمان، خودمان را تحریم کرده‌ایم در حالی که بیش از یک میلیارد تن زغال‌سنگ در سطح داریم؛ گفت: ما نمی‌گوییم که نباید مباحث محیط زیستی را رعایت کنیم چرا که وظیفه شرعی ما رعایت این مباحث است اما اعداد و ارقام به ما می‌گویند که دنیا ۳۰ درصد برق خود را از زغالسنگ تأمین می‌کند اما ما صفر درصد از برق‌مان از زغالسنگ تأمین می‌شود.