×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

لزوم نوشتن شعرها و داستان‌های ملی و میهنی برای کودکان و نوجوانان

امتداد، گروه فرهنگ و ادب _ جواد شیخ الاسلامی: غلامرضا بکتاش از شاعران کودک و نوجوان است که جوایز زیادی برده و در جشنواره‌های مختلف نیز داور بوده است. از بکتاش چندین مجموعه‌شعر با موضوعات انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و اهل بیت (ع) منتشر شده که مورد استقبال مردم، اهالی ادبیات و جشنواره‌ها قرار گرفته است. از جمله کتاب‌های «تا رادیو آمد» و «نوبت بهار» که برخی از شعرهای آن به طور ویژه برای انقلاب اسلامی سروده شده‌اند.
به مناسبت ایام دهه فجر انقلاب اسلامی و در ادامه گفتگو با شاعران در پرونده «شعر انقلاب در نگاه شاعران» سراغ غلامرضا بکتاش رفتیم تا درباره ویژگی‌های شعر کودک و نسبت با آن انقلاب اسلامی با او گفتگو کنیم.
در ادامه متن مشروح این گفتگو را می‌خوانیم؛
* آقای بکتاش این روزها درگیر چه کاری هستید؟ کتابی در دست چاپ دارید؟
یک شاعر همیشه در حال کشف و شهود است. هر لحظه زیست شاعرانه دارد و هر لحظه جهان هستی را می‌سراید. دو کتاب در کانون و سوره مهر زیر چاپ دارم که هر دو شعر نوجوان هستند.
* شما در جشنواره‌های مختلف برگزیده شده‌اید؛ به خصوص با کتاب‌های «تا رادیو آمد» و «نوبت بهار» که با موضوع دفاع مقدس و انقلاب اسلامی سروده شده‌اند. چه شد این دو مجموعه را برای کودکان و نوجوانان نوشتید؟
احترام به ارزش‌ها و دفاع از کشور در ادبیات برایم مهم است. هر شاعری اهل هر سرزمینی باشد، دوست ندارد اتفاق بدی مثل جنگ یا اشغال برای کشورش بیفتد. شاعر که باشی هر روز به دوست داشتن کشورت و سرافرازی پرچمش می‌اندیشی.
* بعضی شاعران کودک و نوجوان فکر می‌کنند اگر به این موضوعات بپردازند، توسط مخاطب کودک و نوجوان خوانده نمی‌شوند. آیا اینگونه است؟ تجربه شما در نوشتن شعرهای کودک و نوجوان با موضوعات ملی و میهنی چیست؟
معتقدم بچه‌ها عاشق ایران هستند و ما وظیفه داریم شعرها و داستان‌های ملی و میهنی بنویسیم.
* تفاوت شعر کودک و نوجوان در دوران انقلاب با پیش از آن چیست؟ چه ویژگی‌های کمی و کیفی در دوران انقلاب رقم خورده است؟
چه قبل و چه بعد از انقلاب ما ادبیات کودک داشته‌ایم. شعر کودک ما ادامه همان مسیر محمود کیانوش است اما خب با گذشت زمان شاعران بیشتری اضافه شدند. با این‌همه من معتقدم به لحاظ کیفی این سال‌ها شعر کودک ضعیف‌تر شده است.
* امروز شعر کودک و نوجوان چه مسائل و مشکلاتی دارد؟
کتاب‌های ضعیف جای کتاب‌های قوی را گرفته‌اند. نشر شعر کودک مشکلات فراوان دارد و با اینکه شعر هنوز مخاطب دارد، ناشرها از چاپ آن استقبال نمی‌کنند. گاهی هم شعرهای خوب منتشر نمی‌شوند. ذهن و ذائقه بچه‌ها به سمت ترجمه کشیده شده است. وقتی ضعیف‌ها منتشر می‌شوند، مخاطب تشخیص می‌دهد آن شعرها و آن کتاب‌ها را نخواند. مناسبت‌ها و جشنواره‌های موضوعی به ادبیات کودک آسیب زده و سد راه موضوعات آزاد شده است.
* شعری که به موضوعات ملی، میهنی، اجتماعی و انقلابی می‌پردازد، باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟
حماسی بودن، احساس شاد بودن و راضی بودن از کشوری که به عنوان یک کودک و نوجوان در آن زندگی می‌کنیم، احساس غرور و مقدس بودن خاک و پرچمش، از جمله مسائلی است که باید در شعر کودک و نوجوان ما وجود داشته باشند. بدون این مفاهیم بخشی از هویت مخاطب شکل نمی‌گیرد و هویت ملی‌اش آسیب می‌بیند. وظیفه ادبیات و شعر کودک و نوجوان است که در کنار سایر دغدغده‌ها و موضوعات، به این مسائل هم بپردازد.
**
پیش از این گفتگوهایی با مصطفی محدثی خراسانی، رضا اسماعیلی، احد ده‌بزرگی، غلامرضا کافی، اعظم سعادتمند، عباس احمدی و رضا وحیدزاده در قالب مجموعه «شعر انقلاب در نگاه شاعران» منتشر شده که در پیوندهای زیر قابل دسترسی و مطالعه‌اند؛
* «پیش از انقلاب شاعری ژست بود؛ ترکیبی به نام «شعر جوان» نداشتیم»
* «شاعر انقلاب در صف اول مطالبه‌گری است»
* «شعر انقلاب طراوت خود را حفظ کرده است؛ قلبم با باطری و شعر می‌تپد»
* «شعر انقلاب به طور فطری بنیان محتوایی دارد؛ افول شعر فلسطین نسبت به گذشته»
* «فعالیت بانوان شاعر پس از انقلاب پررنگ شد»
* «طنز انقلاب فرصت نشاط و نقد اجتماعی است؛ از سینمای طنز و مبتذل حمایت می‌شود از شعر طنز نه!»
* «عده‌ای شعر انقلاب را محدود به یک مقطع زمانی خاص می‌دانند؛ نقاط ضعف را بپذیریم»