×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

مطالبه‌گری نخبگان برای تحقق آرمان‌های بیانیه گام دوم

به گزارش امتداد، جمعی از اعضای هیئت علمی، متخصصان و نخبگان کشور به مناسبت سالگرد صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، در راستای مطالبه آرمان‌های آن بیانیه، متن بیانیه‌ای تحلیلی منتشر کردند.
«باسمه‌تعالی
بیانیه تحلیلی جمعی از اعضای هیئت علمی، متخصصان و نخبگان کشور به مناسبت سالگرد صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
اکنون با گذشت ۴۶ سال از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران و در آستانه سال پایانی تحقق سند چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴، تجارب گران‌بهایی در عرصه حکمرانی برای ملت ایران به‌دست‌آمده است که با اتکای بر آن می‌توان آینده‌ای پرامید و روشن را برای نسل‌های آتی به ارمغان آورد. علی‌رغم همه فراز و فرودها، در طول سالیان گذشته هیچگاه حرکت عمومی پیشرفت ایران متوقف نشده و نهال نوپای سال ۱۳۵۷ اکنون به درختی تناور تبدیل شده است. لکن، ادامه مسیر رشد و تعالی بی‌تردید نیازمند ابتکارات و اقدامات نو و مدبرانه‌ای است که غفلت از آن موجب ازدست‌رفتن فرصت‌های به وجود آمده خواهد شد.
بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی به نیکی مسیر آینده انقلاب اسلامی را در هفت عرصه به‌منظور نیل به آرمان‌های متعالی آن به تصویر کشیده است که تحلیل و تعیین الزامات آن می‌تواند نقشی مهم در تحقق آن داشته باشد. در شش سال گذشته از صدور بیانیه گام دوم، حاکمیت دینی در جمهوری اسلامی، ریاست مردی از جنس تحول را در رأس دو قوه اجرایی و قضائی تجربه کرد که اینک به سرمایه ارزشمندی برای حکمرانی تراز انقلاب اسلامی تبدیل شده است. آیت‌الله شهید سید ابراهیم رئیسی (رضوان‌الله علیه)، با حرکت در چارچوب تحقق بیانیه گام دوم توانست در مدتی کوتاه میراثی ماندگار در حوزه حکمرانی اسلامی-ایرانی از خود به جای گذارد به طوری که به تعبیر رهبر حکیم انقلاب اسلامی، از نظر حجم گسترده خدمت و اقدامات زیربنایی، یادآور دوره صدارت امیرکبیر در این مرز و بوم بوده است. نگارندگان این بیانیه تحلیلی که خود را مخاطب و مکلف در برابر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی می‌دانند، در آستانه سالگرد صدور این بیانیه، ضمن تأکید بر اهمیت پرداختن به ابعاد مختلف آن، بر خود لازم می‌دانند الزامات تحقق این بیانیه در ابعاد هفت‌گانه را به آگاهی آحاد ملت ایران رسانده و تحقق آن‌ها را از مسئولین کشور مطالبه کنند. لازم به تاکید است که (۱) جوانگرایی و شایسته‌سالاری، (۲) تقویت امید و باور به اصل «ما می‌توانیم»، (۳) توسعه نگاه نوآور و ظرفیت‌ساز و (۴) اصلاح اساسی نظام فرسوده و ناکارآمد حکمرانی اداری کشور، الزامات عمومی تحقق بیانیه در عرصه‌های هفت‌گانه هستند که باید به عنوان پیش‌نیاز تحول در گام دوم انقلاب اسلامی مد نظر قرار گیرند.

علم و پژوهش: رشد بی‌نظیر علم ی ایران در دهه‌های گذشته و کسب جایگاه پانزدهم جهان در تولید علم، زمینه مناسبی را برای افزایش اقتدار ملی ایجاد کرده است. بی‌تردید ابرمسئله کشور در حوزه علم‌وفناوری در گام دوم انقلاب اسلامی «تبدیل دانایی به توانایی» در راستای تولید ثروت و اقتدار ملی است. برای حل ابرمسئله مذکور لازم است موارد زیر در دستور کار قرار گیرد:

به نظر می‌رسد «هدایت تحقیقات» باید با اهمیت بیشتری نسبت به گذشته در نظام علم‌وفناوری کشور موردتوجه قرار گیرد. علی‌رغم تلاش‌های پیشین در تدوین برنامه‌های راهبردی، این مساعی توفیق چندانی در ایجاد تمرکز و همسویی در نظام علم و فناوری نداشته‌اند. اتصال آمایش دانشگاه‌ها و تخصیص منابع به کارکرد «هدایت تحقیقات» و جاری‌سازی سازوکارهای تنظیم‌گری مرتبط می‌تواند نقشی کلیدی در ارتقای اثربخشی این کارکرد مهم ایفا کند.
متأسفانه، مدگرایی در شیوه اداره دانشگاه‌ها و دنباله‌روی ناقص از نسل‌های مرسوم در دانشگاه‌های غربی موجب سردرگمی و عدم تمرکز در نظام علم‌وفناوری کشور شده است. تعریف دانشگاه تراز و مأموریت محور باتوجه‌به بوم کشور و همسو کردن نظامات ارزیابی و اعتباربخشی یک اقدام مؤثر در رفع ابهام در جهت‌گیری نظام و علم‌وفناوری کشور است.
موازی‌کاری و تداخل مأموریتی دو نهاد مهم اجرایی وزارت عتف و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری موجبات فرسایش توان در نظام علم‌وفناوری شده است. علی‌رغم تلاش‌های انجام شده برای رفع این عارضه همچنان این موضوع پیامدهای ناگواری را موجب می‌شود؛ لذا تعیین مرزهای نقش‌آفرینی و سازوکارهای هم‌افزایی این دو نهاد به‌عنوان یک مسئله مهم باید موردتوجه قرار گیرد.
حمایت مؤثر از استعدادهای برتر علمی – فناوری مبتنی بر عملکرد و شایستگی به‌منظور دستیابی به مرجعیت علمی و جلوگیری از مهاجرت نخبگان دانشگاهی و تمهید زمینه نقش‌آفرینی مؤثر آنان در حل مسائل کشور علی‌رغم طرح‌ها و اقدامات گذشته همچنان از ضعف اثربخشی رنج می‌برد. اصلاح سازوکارهای مرتبط در راستای تسهیل استفاده و اثربخشی از فوریت قابل‌توجهی برخوردار است.
تحول نهادی در شیوه جذب دانشجو در دانشگاه‌ها از طریق جذب تقاضامحور با تضمین اشتغال و شیوه ارتقای اعضای هیئت‌علمی از طریق لحاظ سهم قابل‌توجه برای حل مسائل کشور از جمله اقدامات بحرانی موردنیاز است.
تحول در حوزه آموزش عمومی و مدارس نیز باید مبتنی بر پرورش خلاقیت و مهارت و متناسب با نیازهای حقیقی آینده دانش‌آموزان مطمح نظر باشد. هدایت صحیح استعدادها به‌دوراز هیجانات مقطعی نیاز مهم دیگر در این حوزه است.
تصویرسازی جامعه اسلامی سایبری مبتنی بر تحول نظام حکمرانی و تدوین شاخص‌های پایش مسیر با همکاری دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های شاخص کشور و همچنین جهت‌دهی به فعالیت‌های علمی بر اساس نقشه علمی سایبری کشور برای توسعه فناوری‌های پایه و مرز شکن به‌ویژه توسعه و کاربردی‌سازی هوش مصنوعی معنویت و اخلاق: بسط معنویت و ارزش‌های اخلاقی در جامعه ضمن ایجاد مصونیت نسبت به تهاجمات دشمن، زمینه‌ساز سعادت و فلاح آحاد جامعه خواهد بود. از جمله جاذبه‌های انقلاب اسلامی برای نسل جوان، معنویت سازگار با فطرت انسانی است که توجه به آن می‌تواند موجبات گسترش جبهه انقلاب اسلامی در سراسر عالم را فراهم آورد. برای دستیابی به این مهم شایسته است موارد زیر مدنظر قرار گیرد.

استفاده مؤثر و مستمر از بستر آموزش‌وپرورش و رسانه برای ارائه ارزش‌های اخلاقی اصیل اسلامی با تمرکز بر نوجوانان و جوانان یک راهبرد اثربخش برای بسط ارزش‌های اخلاقی در سطح جامعه است که نیازمند برنامه‌ریزی دقیق است.
معرفی و ترویج اسوه‌های اخلاقی و معنوی و ایجاد دسترسی و امکان تعامل چهره‌به‌چهره برای مردم و به‌خصوص جوانان با آنان علی‌رغم تجربه موفق در سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی، در سال‌های اخیر محدود شده است. احیای این اقدام می‌تواند نقشی اثرگذار در راستای گسترش ارزش‌های اخلاقی و معنوی داشته باشد.

اقتصاد: بهبود شرایط اقتصادی در مقطع فعلی به‌عنوان کلیدی‌ترین اولویت انقلاب اسلامی هم دارای فوریت و هم اهمیت راهبردی است. هدف اصلی در این عرصه تحقق رشد اقتصادی پایدار با تکیه بر ظرفیت‌های داخلی است. علی‌رغم شرایط ناگوار رشد اقتصادی در دهه نود، در سه سال اخیر با هدایت صحیح شهید جمهور رشد اقتصادی در شرایط تحریم‌های ظالمانه محقق شده است. تداوم الگوی شکل‌گرفته در سه سال اخیر و تکمیل آن از طریق اقدامات زیر علاج درد کهنه رکود تورمی در اقتصاد است.

تقویت باور و انگیزه نسبت به توانایی تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی در مدیران ارشد دولت یک عامل کلیدی برای ایجاد تحرک لازم برای دستیابی به این مهم است که متأسفانه در سال اخیر نشانه‌های ناهمسویی در مواضع برخی مسئولین ارشد مشاهده شده است که لازم است اصلاح شود.
شرطی کردن اقتصاد به مذاکره با آمریکا و برخی دیگر از کشورهای عهدشکن غربی از جمله آسیب‌هایی که پیش‌تر نیز متأسفانه در اقتصاد کشور تجربه شده و حاصل آن رشد نازل اقتصادی در دهه نود بوده است. متکی بر تجربه قبلی و تجربه موفق سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲، لازم است از این آسیب مهم دوری و بر ظرفیت‌های داخلی و مردمی و گسترش همکاری با کشورهای مستقل تکیه کرد.
تجربه و علم بشری نشان‌دهنده آن است که رشد اقتصادی پایدار تنها از طریق ارتقای بهره‌وری کل عوامل تولید به دست می‌آید. ظرفیت ارتقای بهره‌وری در ایران در مقایسه با بسیاری از کشورها بیشتر است، لکن عدم توجه به این موضوع و تأکید بیش از اندازه بر سرمایه‌گذاری خارجی در کنار معطل ماندن تکالیف برنامه هفتم در این حوزه موجب شکل‌گیری یک آدرس غلط در هدایت اقتصاد کشور شده است. تدوین بسته طرح‌های پیشران بهره‌وری و اجرای مؤثر آن یک اقدام مؤثر در شرایط فعلی است.
اصلاح ساختار نهادی، اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و ایجاد انگیزه برای فعال‌سازی سرمایه‌های مردمی در فعالیت‌های مولد اقتصادی رویکردهای موردنیاز دیگری هستند که آن‌طور که شایسته است به آنها پرداخته نشده است. تسهیل فعالیت اقتصادی مولد و افزایش جذابیت نسبی این فعالیت‌ها نسبت به فعالیت‌های سوداگرانه و غیرمولد علاوه بر رونق اقتصادی موجب کاهش بی‌انضباطی در بازار می‌شود.
اصلاح نظام یارانه‌ای کشور و تغییر رویکرد از پرداخت یارانه به حلقه‌های مختلف زنجیره تأمین به پرداخت یارانه به مصرف‌کننده اصلاح اساسی دیگری است که باید موردتوجه قرار گیرد.
مانع زدایی و جهت‌دهی به توسعه اقتصاد دیجیتال و زنجیره‌تأمین کالا و خدمات برای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی و هم‌افزایی با کشورهای مستقل برای مقابله با استعمار سایبری برای قانونمند نمودن پلتفرم‌های جهانی و حفظ فرهنگ و ارزش‌های کشورها

عدالت و مبارزه با فساد: عدالت از مهم‌ترین اهداف انقلاب اسلامی است که وضعیت فعلی ایران در این شاخص با مطلوب فاصله زیادی دارد. برخی رویه‌ها و اقدامات مفسده‌انگیز و خلاف قانون در کنار انعکاس رسانه‌ای و جنگ روانی دشمن متأسفانه موجب کاهش سرمایه اجتماعی شده است. همچنین این رویه‌ها در برخی اوقات تبدیل به یک مانع مهم برای تحقق پیشرفت پایدار ایران شده‌اند. رویکردهای زیر برای اصلاح شرایط موجود پیشنهاد می‌شود.

تسهیل و ایجاد شفافیت در رویه‌ها و شرایط اعطای امتیاز و مجوز و تسهیل دسترسی عمومی به فرایندهای مرتبط برای نظارت همگانی بر آنها.
تعیین شفاف حدود اختیارات دستگاه‌های نظارتی و نظام‌مند کردن فرایندهای نظارت برای جلوگیری از اعمال سلیقه در فرایند نظارت و کاهش جرئت مدیران اجرایی.
عدالت آموزشی به‌عنوان یک اولویت مهم در شرایط کنونی کشور باید موردتوجه حکمرانان باشد. ایجاد فرصت‌های برابر برای دسترسی به اطلاعات، دانش و آموزش تضمین‌کننده رشد متوازن و مبتنی بر شایستگی در کشور خواهد بود.
تقویت نظام حکمرانی محلی به‌منظور توسعه عدالت منطقه‌ای، بهبود دسترسی به امکانات در شهرستان‌ها و پیشرفت متوازن در سطح کشور یک اقدام ضروری است.
جوانگرایی و شایسته سالاری در مدیریت‌های خرد و کلان کشور، با هدف بهره مندی بیشتر از ظرفیت نخبگان جوان، ایجاد امید و دمیدن روح جدید تحول خواه در نظام اداره و حکمرانی کشور.

استقلال و آزادی: تبیین صحیح استقلال و آزادی به‌عنوان دو شعار اصلی انقلاب اصلی می‌تواند نسبت به تهدیدات دشمنان مصونیت‌بخش و زمینه‌ساز مشارکت بیشتر مردم در امورات کشور باشد. برای تحقق این دو آرمان توجه به موارد زیر ضروری به نظر می‌رسد.

تبیین و تعریف استقلال و آزادی در ساحت اقتصادی و اجتماعی به‌عنوان مکمل حوزه سیاسی برای رفع تهدیدات وابستگی در حوزه‌های مورد اشاره.
ایجاد فرصت‌های مشارکت مردم در فعالیت‌های حکمرانی با تغییر مدل ارائه خدمات و به‌کارگیری فناوری در راستای تحقق آرمان دولت مردمی و استفاده از ظرفیت وسیع استعدادهای مردمی.

عزت ملی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن: درک صحیح از راهبردها و تحرکات دشمن و اتخاذ رویکردها و ابتکارات فعالانه در قبال آنها یک ضرورت مهم در شرایط کنونی است. متأسفانه در سال‌های اخیر برخی اوقات تبلیغات و جنگ روانی دشمن موجب تغییر نظام محاسباتی برخی مسئولین کشور شده است. این در حالی است که گسترش جبهه مقاومت در منطقه غرب آسیا و افول قدرت آمریکا و رژیم صهیونیستی آینده روشنی را برای این منطقه نوید می‌دهد. برای پیشبرد مواضع به حق انقلاب اسلامی لازم است جهت‌گیری‌های زیر همواره در دستور کار باشد.

حفظ وحدت در مقابل دشمن و بیان شفاف مرزبندی در مواضع مسئولین کشور به‌نحوی‌که صدای واحدی از ایران در مقابل دشمنان و به خصوص آمریکای جنایتکار و عهدشکن به گوش برسد.
درنظرگرفتن منافع ملی در مقابل منافع گروهی در قبال معاهدات بین‌المللی مانندFATF و اتخاذ رویکردهای واقع‌نگرانه و مبتنی بر دستاوردهای مشخص و اندازه‌پذیر در این حوزه.
پرهیز از درنظرگرفتن منافع و ملاحظات جبهه استکبار جهانی در اتخاذ سیاست‌ها و تصمیمات در قابل مسائل داخلی کشور.
زمینه‌سازی برای گسترش جبهه مقاومت و اتحادهای راهبردی با کشورهای همسو در راستای جبهه‌سازی در مقابل نظام سلطه.

سبک زندگی: فرهنگ به‌عنوان قلب تپنده تمدن اسلامی از اهمیت محوری در انقلاب اسلامی ایران برخوردار است و پیامد آن در فرا رفتارهای اجتماعی و سبک زندگی نمایان می‌شود. سبک زندگی و فرا رفتارهای یک جامعه سنگ زیرین حرکت و پیشرفت محسوب شده و بر همه ابعاد عملکردی مانند اقتصاد، سیاست، علم‌وفناوری تأثیرگذار است. باتوجه‌به اهمیت و قوت موضوع سبک زندگی در تمدن اسلامی – ایرانی که به‌عنوان یک مزیت مؤثر در انقلاب اسلامی منجر به تولید اقتدار ملی در گام اول انقلاب اسلامی شده است، نظام سلطه جهانی از سال‌های گذشته در قالب طرح‌های گسترده و پرهزینه در بستر رسانه و فضای مجازی یک تهاجم وسیع و مستمر را برای ایجاد انحراف در سبک زندگی ایرانیان آغاز کرده است. به نظر می‌رسد توجه به پیشنهادهای زیر می‌تواند برای فائق آمدن بر این تهاجم و تغییر میدان بازی برای قراردادن دشمنان در موضع تدافع مؤثر باشد.

بیان قواعد سبک زندگی اسلامی به زبان ساده و زیبا به کودکان و نوجوانان به‌عنوان بخشی از برنامه درسی مدارس.
ایجاد محوریت در مساجد در توسعه روستایی و شهری و گره‌زدن خدمات اجتماعی به مساجد.
تقویت بنیان خانواده، حمایت از ازدواج آسان و فرزندآوری و اجرای فوری راهکارهای مقابله با کاهش جمعیت به‌عنوان یک تهدید راهبردی.
استفاده از روش‌ها و ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای ترویج و حفاظت از سبک زندگی اسلامی – ایرانی.

علی‌رغم توفیقات کسب شده در سالیان اخیر، همچنان سیاست‌ها و برنامه‌های منسجمی برای تحقق آرمان‌های گام دوم انقلاب اسلامی به‌گونه‌ای که بتوان نیل به اهداف مشخص را سنجید توسط دستگاه‌های حاکمیتی و نهادهای مردمی ارائه نشده است؛ لذا، نگارندگان این بیانیه بر خود فرض می‌دانند ضمن پیگیری اجرای پیشنهادهای فوق‌الذکر و طراحی ابتکارات جدید، نسبت به سنجش وضعیت عمومی شاخص‌های عملکردی مرتبط با عرصه‌های هفت‌گانه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی اقدامات لازم را به انجام رسانند. امید است این حرکت جمعی، آغاز جریانی عظیم و مؤثر در راستای نیل به تمدن نوین اسلامی – ایرانی باشد.
والسلام علی عباد الله الصالحین

امضا کنندگان: دکتر میثم فرج الهی- دانشیار مهندسی سیستم‌های انرژی، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر حامد ملاداودی – دانشیار مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر
دکتر میثم لطیفی – دانشیار مدیریت دانشگاه امام صادق (ع)
دکتر مهدی بیات – دانشیار شیمی معدنی دانشگاه تهران
دکتر سلمان موحدی‌راد – دانشیار مهندسی شیمی، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر سید محمدهادی راجی – عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع)
دکتر میثم جلالی- دانشیار نانوفناوری، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر محمدمهدی نصیری خونساری – استاد تمام مهندسی صنایع دانشگاه تهران
دکتر سید حسن صدیقی- دانشیار مهندسی فضایی، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر میر سامان پیشوایی- استاد تمام مهندسی صنایع، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر محمدحسین جهانگیر – دانشیار مهندسی عمران دانشگاه تهران
دکتر محمد منان رئیسی – دانشیار معماری دانشگاه قم
دکتر محمد احسان خرامید – پژوهشگر حوزه رسانه و مدرس دانشگاه
دکتر محمد موسی زاده – استادیار مهندسی صنایع دانشگاه تهران
دکتر مصطفی زمانیان – استادیار حوزه حکمرانی دانشگاه تهران
دکتر محمدرضا رسولی- استادیار مهندسی صنایع، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر مهدی حسین‌زاده یزدی – دانشیار علوم اجتماعی دانشگاه تهران
دکتر رضا خیرالدین- دانشیار مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر مهدی اسلام‌پناه – استاد مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
حامد نظرپور کاشانی – استادیار مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
دکتر احسان کیان‌خواه – پژوهشگر تنظیم داده و حکمرانی هوشمند
دکتر روح‌الله احمدی- دانشیار مهندسی سیستم‌های انرژی، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر مهدی رجحانی – استادیار مهندسی عمران دانشگاه شاهد
دکتر محمد محمدی مسعودی – دانشیار مهندسی نانو الکترونیک دانشگاه تهران
دکتر محمدصادق فراهانی_ پژوهشگر پسادکتری حقوق دانشگاه تربیت مدرس
دکتر امیر ذاکری- استادیار مدیریت، اقتصاد و مهندسی پیشرفت، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر مهدی یزدان‌پناه – پژوهشگر حوزه حقوق
دکتر شهاب جنابی- استادیار مدیریت، اقتصاد و مهندسی پیشرفت، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر مصطفی حضوری – پژوهشگر حوزه حقوق عمومی و حکمرانی اسلام
دکتر موسی شهبازی غیاثی – کارشناس و پژوهشگر حوزه اقتصاد و مدرس دانشگاه
دکتر هادی خرمی شاد- دانشیار مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر محمد احسان خرامید – پژوهشگر ارتباطات‌، رسانه و فضای مجازی، اندیشکده حکمرانی رسانه و فضای مجازی دارمانی
دکتر شهاب نوروزیان- استادیار فیزیک، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر حمید هوشنگی – استادیار جامعه‌شناسی سیاسی، دانشگاه امام صادق (ع)
دکتر هادی صاحبی – دانشیار مهندسی صنایع، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر محمدعلی سنگبر، پژوهشگر حوزه مدیریت و بهینه‌سازی فرایند
دکتر سید محمد کرباسی – دانشیار مهندسی برق مخابرات سیستم دانشگاه صنعتی شریف
دکتر اشرف السادات موسوی لقمان _ استادیار حوزه سیاست‌گذاری، دانشگاه علم و صنعت ایران و پژوهشگر حوزه خانواده
دکتر مهدی یوسفی‌نژاد عطاری- دانشیار گروه مهندسی صنایع دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی
دکتر سید حسین موسوی – پژوهشگر حوزه حکمرانی و نظام اداری
دکتر مجتبی همتی فر – استادیار علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد
دکتر محمدرضا عطاردی – استادیار مدیریت دانشگاه امام صادق (ع)
دکتر رضا بابازاده – استاد تمام مهندسی صنایع دانشگاه ارومیه
دکتر علی استاد هاشمی – استادیار مدیریت و بیمه دانشگاه پیام نور
دکتر وحید یاوری – استادیار حکمرانی و اداره امور عمومی دانشگاه امام صادق (ع)
دکتر توحید غنی‌زاده – دانشیار مهندسی برق دانشگاه ارومیه
دکتر محسن کشاورز – هیئت علمی پژوهشی دانشگاه جامع امام حسین (ع)
دکتر سید صدرا کاشف – استادیار مهندسی برق دانشگاه ارومیه
دکتر مرتضی جوانعلی آذر استادیار مدیریت و سیاست گذاری بخش عمومی دانشگاه امام صادق (ع)
دکتر سجاد گلشن‌نواز- دانشیار مهندسی برق دانشگاه ارومیه
دکتر زینب اختری – استادیار مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)
دکتر سید امین نصرتی- استادیار مهندسی مکانیک دانشگاه ارومیه
دکتر جواد مشایخ – استادیار مدیریت فناوری، دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر محمد پهلوانی قمی – پژوهشگر حوزه فناوری اطلاعات و حکمرانی هوشمند
دکتر میثم شکوری، دانشیار مهندسی هوافضا، دانشگاه سمنان
دکتر علی بنیادی – دانشیار مدیریت دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر مرتضی حاجی علی خمسه – پژوهشگر حقوق عمومی و مدرس دانشگاه
دکتر مهدی مشفق – استادیار مدیریت و عضو هیأت علمی مرکز آموزش مدیریت دولتی
دکتر محسن میری – استادیار مدیریت دانشگاه جامع امام حسین (ع)
حجت الاسلام والمسلمین حامد تقدیری – فعال و پژوهشگر حوزه تعلیم و تربیت
دکتر امیر کلباسی – استادیار مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر
دکتر ابراهیم علی‌دوست قهفرخی – استاد مدیریت و برنامه‌ریزی در تربیت بدنی دانشگاه تهران
دکتر حامد ثقفی – دانشیار مهندسی هوافضا دانشگاه شهید بهشتی
دکتر فاضل جهانگیری- -دانشیار فیزیک دانشگاه شهید بهشتی
دکتر علیرضا سعیدی عزیزکندی-دانشیار مهندسی عمران دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر مسعود مصدق خواه – دانشیار دانشگاه جامع امام حسین (ع)
دکتر جعفر رازقی – دانشیار بیولوژی مولکولی و بیوتکنولوژی دانشگاه تبریز
دکتر سارا سلیمی نمین، استادیار مدیریت دانشگاه صنعتی امیرکبیر و پژوهشگر حوزه مدیریت نوآوری و فناوری و آموزش و پرورش
دکتر مهدی منتظرالقائم – استادیار دانشگاه ملی مهارت
دکتر سعید رمضانی – استادیار مهندسی صنایع دانشگاه جامع امام حسین (ع)
دکتر حامد امینی- استادیار مدیریت دانشگاه علم و صنعت ایران
دکتر سید حامد خسروانی – مدرس دانشگاه و پژوهشگر حوزه فضای مجازی و هوش مصنوعی
دکتر حسن فارسی – استادیار جهاد دانشگاهی
دکتر مراد محمدی – محقق ارشد کشاورزی
دکتر محمد شیخ‌زاده – استادیار مدیریت دانشگاه بجنورد
مسعود براتی – کارشناسی روابط بین‌الملل
دکتر سید رحمت امامی – پژوهشگر حوزه فرهنگ و مدرس دانشگاه
دکتر مهدی پروین – پژوهشگر حوزه نوآوری
محمد قائد امینی – پژوهشگر حوزه پول و بانک»

بیشتر بخوانید:
«مکاشفه از نزدیک» در آشپزخانه ضحاک؛ سختی‌های تئاتر را به جان می‌خریم